6 Haziran 2012 Çarşamba

Milli Bayramlar ve Türkçe Olimpiyatları

19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk ve beraberindekiler Samsun'a ayak bastı ve hezimete uğramış, düşman tarafından parçalara bölünerek esir olmuş bir ülkeyi, bir halkı küllerinden doğmasına ve bir destan yazmasına ön ayak olarak Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış oldu. 19 Mayıs tarihi 1938 yılından itibaren Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.

23 Nisan 1920 tarihinde açılan TBMM'nin kuruluşunu anmak amacıyla bu gün 23 Nisan milli bayramı olarak kutlanmaya başlanmış, 1927'de Atatürk tarafında Türkiye ve dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

29 Ekim 1923 tarihinde TBMM cumhuriyet rejimini benimsemiş ve ülkenin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak belirlenmiştir. O tarihten itibaren her yıl 29 Ekim tarihlerinde Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli anları bir bayram havasında kutlanmakta, nesilden nesile aktarılarak ülkenin kurucuları yad edilmekte, bir ülkenin küllerinden yeniden nasıl doğduğu tekrar hatırlatılmakta, hepsinden öte halkın milli duyguları okşanmaktadır.


2012 yılına dek aralıksız kutlanan bu milli bayramlarımız bu sene sekteye uğratılmış durumda. Türkiye bugüne kadar çok büyük felaketler yaşamış, hepsinin altından bir şekilde kalkmayı başarmıştır. 29 Ekim 2011 tarihi Türkiye Cumhuriyeti'nin 88. kuruluş yıl dönümü Van'da yaşanan deprem felaketi nedeniyle kutlanmadı. Tarihinde daha büyük felaketler yaşamış bir ülke, Atatürk'ün de 10. yıl kutlamaları esnasında belirttiği gibi "Türk milletinin en büyük bayramını", kuruluş gününü yas dolayısıyla kutlamıyor? Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere tüm devlet erkanı bu kutsal günü yas dolayısıyla kutlamaz iken, aynı tarihlerde yapılan bir düğüne tam kadro katılmakta bir sorun görmüyor! Dünya'da hangi ülke, hangi millet en büyük milli bayramını kutlamamış? Madem yas tutmalıyız ve bayramı kutlamamalıyız, neden yakın tarihlerdeki kurban bayramını kutladık? Neden devlet büyükleri düğüne gitmekte sorun görmüyorlar?

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı yapılan yeni düzenleme ile bu yıl sadece Ankara'da stadyumda kutlandı. Onun haricinde hiç bir kutlama yapılmadı. Gençlerin üşümesi gerekçe gösterildi. Acaba asıl gerekçe Türk gençliğinin Atatürk'ü anmasının önüne geçilmesi olabilir mi? Bu kutlu günün tüm Türkiye'de kutlanmasının önüne geçilerek sıradanlaştırılması hedeflenmiş olabilir mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edildi. 1979 yılından itibaren uluslararası bir organizasyonla başarıyla kutlanmaktaydı. Önümüzdeki seneden itibaren bu milli bayramımız da tüm Türkiye'de kutlanmayacak. 19 Mayıs kutlamaları gibi sadece Ankara'da stadyumda kutlanacak.

Arka arkaya gelen bu bayram kutlamalarında yapılan değişikliklerden sonra, 2002 yılından (!) itibaren yapılan ve bu yıl 10.su gerçekleştirilecek olan Türkçe Olimpiyatları organizasyonunun takvimine gözüm ilişti. 30 Mayıs-14 Haziran arasında yapılacak olan ve yurt dışındaki Türk okullarının (!) öğrencileri arasından seçilen öğrencilerin katılacağı organizasyon için 35 stadyum, 5 spor salonu tahsis edilmiş durumda.

Türk ulusunun 90 yıldır kutladığı milli bayramları stadyumlardan, meydanlardan çekiyorsunuz ama yandaşı olduğunuz zihniyetin ürettiği ve 23 Nisan'a alternatif olarak türettiği organizasyon için tüm olanakları sağlıyorsunuz. Bunun adı nedir?

Hadi anladık milli bayramlarda tanklar, askerler, uçaklar kortej yapıyor korkuyorsunuz. Türk gençliğinin bir arada kutlama yapmasından da mı korkuyorsunuz?

İyi uykular sayın seyirciler...